Amics de ca l'Arenas

Una petita festa ferroviària

???????????????????????????????La conferència del dia 8 d’octubre, “Els romàntics del tren”, va ser això, una petita festa ferroviària. El senyor Xavier Nubiola de Castellarnau, es va presentar com una persona dedicada a l’estudi de la històrioia de l’enginy damunt rails que va revolucionar el segle XIX i que encara avui enllaça pobles i ciutats d’una manera sòlida i universal. Xavier Nubiola és declarà com a romàntic del tren, afirmació que era compartida per un bon nombre d’assistents a la sala.

El conferenciant incidí en el què representà per la ciutat de Mataró l’espectacular avenç modernitzador, mirat amb prevenció per uns o com un cataclisme diabòlic els més pessimistes, fins al punt que s’arribà a fer testament abans de fer el primer viatge. Els avantages, però, van ser tan notoris – del desplaçament amb cotxes de cavalls amb un reduït nombre de passatgers al trajecte amb vagons de molta capaciatat arrossegats per una màquina de vapor, va ser un avenç innegable-. Vagons de primera, de segona i de tercera, segons la capacitat pecuniària dels viatgers; els més assequibles econòmicament del tot descoberts, els anomenaren banyeres, els de segona classe amb finestres sense vidres i els de primera ben confortables.

Xavier Nubiola va remarcar la importància de Miquel Biada en emprendre l’obra del ferrocarril de Barcelona a Mataró, l’any 1848, i la disconformitat per part de les autoritats de l’estat central per acceptar l’esdeveniment com el primer ferrocarril de la península, fet que encara quedava a l’aire cent anys després. Una conferència acompanyada d’una projecció molt preparada i uns comentaris sucosos, sense detriment dels coneixements tècnics i històrics de l’enginyer senyor Nubiola.

Una nota a afegir: la bona disposició del senyor Jordi Dòria i Estrany d’aportar el magnífic oli de l’estació de Mataró, de l’artista Rafael Estrany, per presidir la conferència.

Deixa un comentari