Amics de ca l'Arenas

TAULA RODONA SOBRE ESTEVE ALBERT

E. AlbertAmb l’epígraf Esteve Albert, polièdric i singular i dins la programació d’actes que la Comissió a Mataró organitza en motiu del Centenari Esteve Albert, el proppassat 9 d’abril l’Associació Amics de Ca l’Arenas ha organitzat una taula rodona a l’espai polivalent de Ca l’Arenas Centre d’Art. Amb una bona assistència de públic (es competia amb altres actes de rellevant interès i un partit del Barça a la “Champions”). Els ponents, Josep Puig i Pla, Albert Calls i Miquel Reniu, van obrir la dissertació amb una òptica diversificada i alhora complementària.

            Josep Puig i Pla, estudiós d’Esteve Albert i molt implicat en l’organització de la commemoració del Centenari a Mataró i El Maresme, es va referir a la trajectòria participativa, múltiple, oberta i creativa de l’homenatjat; inventariant actuacions rellevants, fent esment del seu compromís polític i tractà de la recent publicació del llibre “La Memòria de l’Esteve Albert”, a cura del mateix Josep Puig i Pla. Amb els personatges tractats per Esteve Albert i amb uns de complementaris, observà Puig i Pla, es pot confegir un simbòlic Govern de la Generalitat en aquells anys tan difícils. Tot seguit, el periodista Albert Calls, essent molt jove, va tractar Esteve Albert en unes trobades puntuals que li oferiren l’opció de valorar la dimensió del personatge en la seva idoneïtat, capacitat i originalitat sense traves.

 Finalment, Miquel Reniu, que el va conèixer per l’amistat d’Esteve Albert amb el seu pare, Josep Reniu, en va donar una visió amb profunditat. Examinar l’activista polític, poeta, literat, dramaturg d’imaginació sense límts, nacionalista radical… no es pot condensar en una sessió. Miquel Reniu el va centrar preferentment en la seva poesia, poc coneguda i d’una qualitat comparable als grans poetes catalans del segle XX. La comparativa entre Josep Punsola i Esteve Albert; del poeta urbà que s’apropa a la naturalesa, Punsola, i del fill de pagès que n’és part i substància, Esteve Albert, obrí una porta molt interessant per apropar-nos a l’homenot que fou, motiu de la xerrada commemorativa del seu naixement.

Deixa un comentari