Amics de ca l'Arenas

Pere González i Josep Ruiz, un duet amb la Missa de Les Santes com a fons

De la conferència de dijous 14 de juny en prevèiem un bon resultat i no ens hem equivocat: el músic Pere González, que sota la seva direcció va donar empenta a la Missa de Les Santes, ens parlà, amb l’entusiasme vital que el caracteritza, de l’excepcionalitat de l’anada al Palau de la Música Catalana el 1978 a interpretar la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch. On, sota la seva direcció, traspassà els límits fronterers de la ubicació i data habitual, la Basílica de Santa Maria de Mataró el dia 27 de juliol.

A la conferència, Pere González es va fer acompanyar del tenor Josep Ruiz, tan recordat en la seva qualitat i potència de veu i que va ser un dels solistes d’aquella “sortida” al Palau de la Música. Josep Ruiz en el seu dia assumí la difícil funció de rellevar el tenor Bartomeu Bardagí, tota una institució entre els solistes més reconeguts que han passat per la “Missa”. Josep Ruiz, és recordat com el magnífic tenor que va donar to i categoria als passatges més compromesos, sense abaixar el llistó del predecessor.

El duet González-Ruiz, va saber mantenir un allegretto sostenuto sense decaure en cap moment. L’entusiasme d’en Pere es completava amb la fina ironia d’en Josep, escampant bonhomia i amor a la música a tota la sala. L’anada al Palau de la Musica va ser un fet excepcional que potser caldria repetir, la interpretació en una sala auditori l’afavoriria quant a l’acústica, solistes d’excepció hi ha passat, cal mantenir una funció litúrgico-musical més que centenària i dona prestigi a la ciutat, la commemoració del setanta-cinc aniversari de l’Orfeó Mataroní es va completar amb actuacions i concerts de molta volada, la situació dels cantaires i els músics sota el cor era millor que ara al creuer del presbiteri… i moltes coses més es van parlar en aquesta vetllada, que se’ns va fer curta.

I una nota final que explicà Maria Ribas en el col·loqui: la “Missa” havia estat interpretada els anys vint del segle passat a l’església parroquial de Sant Cugat del Rec, Barcelona.

Deixa un comentari