Amics de ca l'Arenas

Mirades polièdriques

Desafiant la fragilitat de moment, tossuts per recordar Jordi Arenas en motiu del centenari del seu naixement, el Museu de Mataró no ha deixat de banda la publicació del llibre Jordi Arenas Mirades Polièdriques sobre l’artista Jordi Arenas, nascut el 7 de novembre de 1920. El fet ha estat una sorpresa a agrair i un motiu encoratjador per haver-se editat amb la qualitat i l’aprofundiment que requeria la celebració de l’efemèride. Jordi Arenas Mirades polièdriques, és més que una simple exposició per avaluar el bon fer de l’artista Arenas, és la mirada afectuosa i admirativa dels qui el vam conèixer i tractar en cadascuna de les facetes que es va moure, discretament i amb exigència. L’art de Jordi Arenas és a partir de la capacitat, la sensibilitat i l’exigència. No es desviava i tot el que feia agafava un fons de sinceritat que el perceps si vols cercar què hi ha en la gènesi del treball i el seu resultat. La seva dedicació cultural era aportació cívica i de l’art en feia manifestació estètica i, en el fons, espiritual.

El llibre, Jordi Arenas Mirades polièdriques, aconsegueix retrobar Jordi Arenas des de la visió de qui el va tractar en la seva actuació en els diversos camps de l’art i la cultura. És una visió aproximativa que no amaga la consideració que ens mereixia, feta d’afecte respectuós acompanyat de l’apunt del record. Aquest és el cor del llibre, la seva substància potser més emocional. Els treballs de Carles Marfà i Riera, Àngels Soler i Llobet, Ramon Manent i Rodon, Francesc Masriera, Robert Lleonart, Francesc Cortés, Antoni Luis i Planas, Mariano Cabellos, son el núcli divers que fa un acabat retrat del mestre Arenas i el llegat, una emotiva interpretació dels elements que han conformat la potència del sentiment que avala l’efemèride. Els textos esmentats son acompanyats d’un treball de l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, exposant la visió de l’ artista encara per descobrir i la observació equiparativa amb els noms de reconeguts pintors que han fet plaça a Barcelona al llarg del segle XX.

El llibre, acurat i profusament il·lustrat, es tanca amb Mirades polièdriques: el llegat docent amb la visió dels alumnes. Son vint-i-cinc els antics alumnes que ha fet de l’art la seva vida i de l’ensenyament sota Jordi Arenas un record inesborrable. Cadascun ha escollit una obra del mestre i l’ha contrastada amb una de pròpia, cosa que aparella el sentiment i el record, l’ensenyança i la personalíssima realització. Exposició que es manté a la primera planta en motiu del centenari del naixement de Jordi Arenas. El llibre s’enceta amb la presentació de Xesco Gomar Martín, Regidor de Serveis, Sostenibilitat i Transició Ecològica i Cultura, i d’Anna Capella, Directora del Museu de Mataró. El disseny gràfic, d’alta qualitat, és de Pere Fradera.

El socis de l’Associació Amics de Ca l’Arenas el poden recollir a Ca l’Arenas Centre d’Art del Museu de Mataró els dies oberts a l’exposició (dijous i divendres de 17 a 20h., dissabtes d’11 a 14.h i de 17 a 20h., diumenges d’11 a 14h.) Els interessats el poden adquirir al preu de 20€.