Amics de ca l'Arenas

L’enderrocament de la Torre Llauder ara fa cinquanta anys

Per Robert Lleonart, Joaquim Garcia i Joan Turà, l’arqueologia ha estat fonamental en les seves vides, combinant estudi i arrelament com a principis bàsics de comportament. A l’entorn de la investigació i la descoberta, han estat uns entusiastes divulgadors de la nostra història més remota. Deixebles de Marià Ribas, Jesús Illa i Joan Bonamusa, els llavors joves arqueòlegs van patir la indiferència dels estaments oficials, amb actuacions destructores de difícil comprensió i només justificades per interessos molt allunyats de la col·lectivitat.

Robert Lleonart, exposà els llastimosos fets de les termes romanes de Can Xammar, l’enderrocament casa senyorial de Can Llauder amb torre de defensa del segle XVI i la salvació, en part, dels mosaics de la vil·la romana. I, en el nostre record, la desaparició del sumptuós Teatre Clavé i tantes altres arbitrarietats que han despullat el marc físic del Mataró històric.

Joan Turà posà sentiment en els anys de lluita i defensa del patrimoni, un relat encoratjador de contingut humà. Ells, joves, van patir la devastació a primera línia, sense abandonar l’esforç ni la il·lusió, gràcies. Joaquim Garcia, Cap de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró, tancà la dissertació amb un repàs molt complet del què s’ha deixat pel camí, què s’ha abandonat i tot allò que caldria encarrilar de manera positiva. Exposat amb estudis i documents que reflecteixen l’abast de la feina feta i els entrebancs que caldrà superar. S’ha estudiat a fons, s’ha procurat programar l’actuació i es creu que per tirar-ho endavant cal una ampli consens social i una actuació decidida de les autoritats pertinents. La conferència del dijous 20 de febrer ha estat seguida amb molt interès, per part d’un públic molt ficat en el problema.

Deixa un comentari