Amics de ca l'Arenas

L’ART DEL GRAVAT, UNA DISCIPLINA ARTÍSTICA FORÇA DESCONEGUDA

Els assistents a la conferència d’Eduard Huertos sobre “Tècniques de Gravat artístic”, el dimecres 10 d’abril, es dividiren entre un grup “selecte” de diletants coneixedors de l’art del gravat i una majoria d’interessada a aprofundir en aquesta disciplina tan antiga, desconeguda i de vegades desestimada. Eduard Huertos, artista que ha decidit endinsar-se en el món del gravat, va explicar-nos les pautes necessàries per entrar de ple en el coneixement de la trajectòria d’aquesta faceta artística, les ramificacions i els resultats.

I, tanmateix, l’expansió de la cultura, des de les realitzacions de la xil·lografia sobre fusta i el gravat a linòleum que permeteren la producció seriada d’una mateixa obra, el procés s’ha anat ampliant amb el temps, incorporant noves actuacions amb eines i materials diferents. El conferenciant ho va explicar amb gràfics i mostres de cadascuna de les diverses especialitats. Mostres i resultats d’obres acabades, cosa que fou exemple de l’exposició de les grans possibilitats d’aquesta disciplina elaborada a base de sensibilitat i coneixement, per una banda, i capacitat i exigència, per l’altra.

El repàs va ser exhaustiu, abastant amb exemples concrets d’investigació i composició des del segle XV fins avui, amb obres dels grans de l’art plàstic com Rembrant Van Rijn, Albrecht Dürer, Francisco de Goya (del qual es guarda una col·lecció d’aiguaforts al Museu de Mataró), que són una extraordinària mostra fins on es pot arribar a partir d’una tècnica tan complexa i considerada subsidiària per molta gent. Eduard Huertos en sap molt i la va explicar amb intensitat, cosa que surava en l’ambient. Una lliçó que no hi faltava detall, exposant a part la mostra d’obra en procés i acabada, oberta a la contemplació del públic assistent.

A Mataró hi ha un grup d’elaboració de gravats amb empenta i qualitat. I a Arenys de Munt uns tallers de formació i realització d’aquesta tècnica artística.

Fotografia: Joan Turà

Deixa un comentari