Amics de ca l'Arenas

La Pedrera, un edifici viu

La conferència de dimecres 26 d’abril, a càrrec de la Directora de l’Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marga Viza i Boltas, va satisfer les expectatives. La seva facilitat comunicativa i el bon coneixement de la història i la construcció de l’edifici, va apropar Gaudí i la seva darrera obra civil als assistents de la conferència. El coneixement del detall, la particularitat de l’encàrrec, la difícil relació entre la creativitat de l’arquitecte i la disponibilitat financera de la senyora que li va encarregar l’obra, donà una visió prou fidedigna de l’època que es va construir aquest edifici tan visitat i admirat.

L’explicació de les particularitats de la seva gestió van servir com a introducció a la valoració i catalogació de l’obra, innovadora i diferenciada de la resta de l’arquitectura del moviment modernista. Antoni Gaudí, va aplicar consecuentment i amb rigor les estructures més agosarades en un moment pletòric d’empenta creativa. Un punt a remarcar, el dedicat als sostres i els forjats, que fan d’aquest edifici tan singular una veritable joia decorativa, amb cels rasos irregulars adaptats a l’estructura de columnes i parets, com també l’aplicació de la forja fa de l’edifici de La Pedrera dóna un caràcter especial a l’obra. Un fet que se’ns va fer notar és que la decoració del trencadís, tan característic en l‘obra de Gaudí, a l’edifici de La Pedrera és reduïda.

Marga Viza, va reivindicar la posada al dia de Gaudí i La Pedrera, explicant-ne la funció actual. Fundació Catalunya La Pedrera porta una intensa activitat amb propostes de teatre, dansa, poesia, literatura, cinema i exposicions. Així mateix l’exhibició dels fons d’exposició permanent i la conservació i preservació de la casa Milà.

Avui La Pedrera és un centre cultural de referència i un dels edificis més visitats de Barcelona.

Deixa un comentari