Amics de ca l'Arenas

La conferència “Vestint els armats”

L’Héctor López Silva és un jove historiador que ha acudit a la documentació de la Confraria Minerva que es conserva al Museu Arxiu de Santa Maria per espigolar les referències més antigues dels Armats de Mataró, de l’any 1705. Ha estat aquesta data l’arrencada de la conferència de dimarts 14 de maig. Amb regularitat cronològica, ha exposat la història que a mesura que avançava augmentava en interès. La projecció d’apunts documentals amb senzilles notes gràfiques i algunes pintures on es representen soldats romans, van servir per situar-nos en el context tradicional d’on sorgiren els Armats de Mataró.

Des d’aquells anys, amb interrupcions, van fer-se presents en les processons de Setmana Santa. Héctor López remarcà la mobilització que hi va haver a començaments del segle XX amb la creació d’una comissió ‘Pro-Armats’ en el si de la Congregació Mariana del Foment Mataroní. A l’any 1940, després de la guerra civil, es reorganitzaren de nou com a Secció de la Confraria de Ntra. Sra. dels Dolors de la parròquia de Santa Maria de Mataró. Més endavant, després d’una època de suspensió voluntària, van reaparèixer amb més força. El 7 de març de 2002, l’Ajuntament de Mataró va declarar les “Desfilades dels Armats de Mataró” com a Patrimoni Cultural de la ciutat i el 12 d’abril de 2007, l’Ajuntament els va atorgar la Medalla d’Or de la ciutat.

Hèctor López, ho ha estudiat a fons i ha publicat la història d’un món que va més enllà de la vistosa desfilada i que és una tradició llargament viscuda i sentida. Com és va palesar en l’interessant col·loqui.

Fotografia: Joan Turà

Deixa un comentari