Amics de ca l'Arenas

Jordi Lluch i Arenas va parlar del cant Coral

Conf. Jordi LluchAquest curs 2014-2015 no s’ha tancat amb un concert al pati com era habitual, les gestions per portar-lo a cap han quedat de moment ajornades. Tot i així hi ha bones perspectives de cara a una programació musical pel mes de novembre. Si tot va bé. El dijous 16 de juliol, però, al pati de Ca l’Arenas es va parlar de música.

Jordi Lluch i Arenas, actualment director del Cor Ciutat de Mataró i persona de completa i exquisida formació musical, oferí una conferència sobre El cant Coral: un instrument molt poderós (una perspectiva històrica). El cant i la seva gran importància al llarg de la història. Dels cants monocordes de l’antiga Grècia a l’aparició de la composició polifònica. I com aquesta anà evolucionant fins expandir-se enllà dels reduïts medis aristocràtics i eclesiàstics per trobar connexions més àmplies en època romàntica.

A meitat del segle XIX, el cant coral va esdevenir un incentiu participatiu, que donà força i empenta per a la formació de cors i orfeons. En aquest punt, Jordi Lluch esmentà el camí recorregut per Anselm Clavé, defensor del progrés social, en la formació dels Cors Clavé. I a les acaballes del mateix segle sorgí l’Orfeó Català, de la mà de Lluís Millet i Amadeu Vives. El què caracteritza un cor d’un orfeó és que els cantaires d’un cor són homes sols i els orfeons són mixtes

La conferència fou seguida amb interès per part dels assistents, que, ben segur, van gaudir d’una bona vetllada artístico-cultural al pati. Un pati que s’hi mantenen els codols inestables i aquesta vegada amb la sorpresa d’uns grafits pintats en una de les parets; resultat d’una actuació artístico-reivindicativa, ens van comentar. Esperem i reclamem que ben aviat es deixi la paret neta d’escriptura.

Deixa un comentari