Amics de ca l'Arenas

Esteve Albert i la revista “Vida Nova”

Jaume V.Jaume Vellvehí és un historiador rigorós que treballa amb cura i no s’atura a l’hora d’investigar sobre el personatge que presenta. Cal fer aquest preàmbul per la consideració que mereix l’historiador a l’hora d’enfrontar-se amb una figura com la d’Esteve Albert, polivalent i polièdrica, abassegadora i desconcertant; cosa difícil si no s’arriba a copsar l’essència del presentat. I ho va fer, Jaume Vellvehí, va descriure amb detall una de les tantes accions que Albert va emprendre: la dedicada a la revista catalano-occitana “Vida Nova”, editada a Montpeller.

Ell, Esteve Albert, des de la seva residència andorrana, participà en la fundació de la publicació amb la intenció clara de mantenir el lligam dels grups antifranquistes, catalanistes i europeistes, de l’interior del país, Joan Triadú com a principal representant, i els de l’exterior amb Josep M. Batista i Roca del Consell Nacional Català. Amb Miquel Guinart, de Perpinyà, i l’escriptor occitanista Max Rouquetta, formaren els cos de redacció i divulgació de la revista. Una revista que, amb els seus alts i baixos, va mantenir una periodicitat prou llarga (1954-1978) i sempre amb Esteve Albert com un dels principals animadors, amb nombroses col·laboracions des de l’inici fins el darrer dia.

Jaume Vellvehí explicà que tot i essent bilíngüe, català i occità, hi predominava la llengua catalana i que el contingut va mantenir un important tractament de temes diversos amb la participació de reconeguts escriptors. Tot i així, no s’aconseguiren les expectatives que s’havien proposat.

Se’ns féu notar la capacitat generadora d’Esteve Albert i seva disposició vocacional, patriòtica. Sempre amb un pas endavant i amb la qualitat en el tractament: des de la poesia fins al treball històric, des de l’article quotidià fins al muntatge teatral. Mai se’n sap prou del nostre prohom, nascut a Dosrius i amb una important actuació a Mataró en uns anys ben difícils. Aquesta vegada en vam conèixer un aspecte més de la seva sorprenent vida al costat de la cultura i de la gent.

Deixa un comentari