Amics de ca l'Arenas

El mosaic hidràulic dignificat

GrisetVa ser un encert posar-nos d’acord amb Jordi Griset perquè, el dijous 26 de gener, ens parlés sobre “Mosaic hidràulic. Orígens, fàbriques més importants i tècnica”, conferència que ha encetat aquest any 2017.  Ha estat, la conferència, una lliçó exposada des del coneixement d’una persona “atrapada” per la singularitat i la bellesa decorativa del paviment que ha enriquit habitatges, esglésies i palaus. Jordi Griset, col·leccionista i estudiós, abocat a una intensa investigació, no va dubtar de qualificar el mosaic hidràulic com  “un art que trepitgem” i que no concedim el valor que mereix. Confessà que la seva passió s’inicià en trobar unes rajoles que cridaven l’atenció enmig d’un munt d’enderrocs.

 Especificà que el mosaic hidràulic va néixer a Itàlia, passà per França i més endavant entra a Catalunya. El conferenciant va centrar-se en els aspectes històrics, els tècnics, les indústries i la creixent expansió de l’enrajolat, resistent i sumptuós, que va gaudir d’una enorme acceptació entre el segle XIX i XX. Va fer una descripció acurada del procés d’elaboració mecànica i la composició dels materials utilitzats en cadascuna de les tres capes que formen la peça, manufacturada amb un utillatge simple, manipulat amb destresa per l’operari i acabada amb una potent premsa. Esmentà els principals fabricants i els noms d’alguns dels que van ser creadors de bonics i interessants dissenys, entre els quals Alexandre de Riquer i Josep Pascó; també cità els arquitectes Lluís Domènech i Muntaner, Josep Puig i Cadafalch  i  Antoni Gaudí. La conferència anava acompanyada d’una projecció del procediment d’execució i la mostra d’alguns bells  paviments que encara avui hi ha en habitatges i edificis sumptuosos.

El conferenciant fou presentat per l’escultor i amic Joan Solà, el qual és l’autor de la reproducció del mosaic del menjador de Ca l’Arenas que s’obsequia els invitats.

Deixa un comentari