Amics de ca l'Arenas

EL MOSAIC DEL MENJADOR DE CA L’ARENAS REPRODUÏT

RajolaJoan Solà i Armengol, que les sap totes quant a tractament de materials i modelació de les formes, ens ha sorprès ara amb unes reproduccions reduïdes dels mosaics hidràulics que embellien el paviment de les cases de finals del segle XIX i mitjans del XX. Una de les reproduccions és la del menjador de la casa Arenas (1898). L’amic Solà, ens ha manifestat que ho ha fet per doble motivació: la bellesa i sumptuositat de l’enrajolat, que l’havia captivat des del primer dia, i la bona relació que l’unia amb el mestre i amic Jordi Arenas. Deixem que ell ens ho expliqui:

 

L’any 1959, per millorar la meva inclinació artística, vaig fer classes de dibuix i escultura amb Jordi Arenas, notable artista que vaig aprendre tot el que sé.

Al menjador de la seva casa senyorial em va sorprendre un meravellós paviment hidràulic. En veure el meu interès, em va ensenyar la resta de la casa. Li vaig comentar que el meu pare n’havia fabricat. El paviment del menjador em va dir que era igual que el de la Casa Rosada de Buenos Aires, que ho havia vist a la televisió en blanc i negre i que esperava adquirir-ne una de més moderna per comprovar si els colors eren els mateixos. Un cop feta la comparació, murri com era, em va fer saber que les rajoles deurien haver sortit de la mateixa fàbrica.

Després de molts anys d’aquella relació amb Jordi Arenas i recordant que el meu pare em va aconsellar no seguir l’ofici, he volgut oferir al meu parei un reconeixement, honorant-lo a ell i a tots aquells que varen ajudar a fer els nostres habitacles més acollidors amb rajoles hidràuliques, la fabricació de les quals va esdevenir tota  una indústria a Mataró.

 

Del procés d’elaboració d’aquesta tècnica del ciment tenyit n’ha resultat unes reproduccions de qualitat i detall, que Joan Solà ha treballat a fons. La mostra que ensenyem, l’Associació Amics de Ca l’Arenas li ha encarregat per obsequiar els que passen per la casa a participar en els actes que s’organitzen.

Deixa un comentari