Amics de ca l'Arenas

El Mestre Fabra més a prop

La conferència Mataronins en la vida de Pompeu Fabra del dia 12 d’abril, ha estat una aproximació viva i concreta sobre la gran figura de Pompeu Fabra, persona que va dotar la llengua catalana de l’exigència gramatical adequada per al seu ús literari. Anna Comas i Valls, llicenciada en Filosofia i Lletres, va oferir-nos una classe documentada i amena, des de la seva admiració per l’obra del Mestre i el convenciment de la immensa tasca renovadora que ell va aportar en la normalització i posada al dia de la nostra llengua. Anna Comas ens mostrà com va ser de crucial per la llengua catalana la capacitat i persistència del Mestre, abocant-hi tota la saviesa i talent natural, essent la seva obra un dels pilars més sòlids de la Renaixença.

L’estudi, la disposició i coneixement d’Anna Comas –ha donat classes de català i també d’història i geografia a Òmnium Cultural- va dotar la conferència d’aquell to pedagògic, seguint la relació d’amistat i familiar del Mestre amb mataronins que van relacionar-s’hi. Explicat amb simplicitat i afecte. El parentesc amb els Baladia, l’amistat amb Josep Puig i Cadafalch, la relació amb altres mataronins, fou motiu per anar desgranant fets puntuals de la biografia de l’insigne prohom. Amb un capítol que va mereixer un apartat especial: la relació amb el poeta i periodista mataroní Julià Gual a l’exili, ple de cruesa i dignitat.

Una conferència que ha estat l’inici a Mataró de l’Any Fabra amb motiu del cent cinquanta aniversari del seu naixement. La sala polivalent de Ca l’Arenas registrà una gran assistència, quedant petita, fins al punt que hi ha la possibilitat de fer una segona sessió.

(fotografia, Joan Turà)

Deixa un comentari