Amics de ca l'Arenas

El mataroní Joan Tuto un gran músic poc recordat

La conferència mensual dels Amics de Ca l’Arenas, donada per Manuel Cusachs i Corredor, el dijous 16 de gener, va ser una exposició extensa de la vida i obra de l’insigne músic; una autèntica radiografia de la persona que en no trobar l’empara institucional a casa nostra va decidir fer les amèriques cap a Hondures. Un Joan Tutó, ens explicà el conferenciant, que va ser un dels joves que no es junyí a les imposicions d’un règim de postguerra autoritari i que se sentia vencedor.

En aquells anys, ell va fer colla amb gent extraordinària, de gran sensibilitat artística i amb generositat fora límits. El Mataró dels quaranta i cinquanta del segle passat va sobreviure culturalment gràcies a tants joves que amb molta empenta mantenien la flama de l’art i l’esperança.

Manuel Cusachs i Corredor, va recórrer la vida del mestre Tutó: la infantesa, l’escola dels Maristes, els amics, els estudis musicals amb altes qualificacions, la vida professional amb l’Orquestrina Els Verds, la seva predisposició enaltidora de la música, composició d’una sardana i algunes altres peces, la trajectòria d’un quartet amb ell com a violinista primer, la formació i direcció d’una Orquestra de Cambra, la refundació de l’Orfeó Mataroní… avalen la aportació positiva al migrat ambient cultural d’aquells anys.

Amic dels amics, tertulià obert, no deixava ocasió per conrear trobades amb gent de la seva corda: artistes pintors i dibuixants, poetes i rapsodes, músics i cantants. A casa seva s’hi formà una d’aquelles tertúlies anomenada “El Canelobre” de molt bon record pels qui la freqüentaren. Però Mataró se li féu petit, fou requerit a Hondures i no s’hi negà. Ens va deixar el 1957 amb la il·lusió retornar ben aviat. No fou així, dues curtes estades a casa nostra i prou. Morí el 1967 a Sant Pablo Sula, després d’haver dinamitzat la vida musical de la ciutat. Un conservatori porta el seu nom, un Orfeó i una Orquestra de Cambra que ell dirigí. Tot resultat de l’exigència i el bon fer, la ciutat el recorda amb emoció.

Manuel Cusachs i Corredor no va decebre, la seva investigació a fons va donar bons resultats. En acabar, el mestre Tutó ja era una mica més nostre. La Sala polivalent de Ca l’Arenas no s’hi cabia, amb l’honor d’acollir els fills i familiars del recordat Joan Tutó.

Fotografia: Joan Turà

Deixa un comentari