Amics de ca l'Arenas

DE LA VENUS D’ILURO A JORDI CAPELL

OLYMPUS DIGITAL CAMERALA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DE MATARÓ.

El dijous 22 de novembre els arquitectes Mariona Gallifa i Agàpit Borràs van presentar la conferència sobre el patrimoni arquitectònic de Mataró, al soterrani de Ca l’Arenas, seguint la cita mensual que convoquem els Amics de Ca l’Arenas i per segona vegada inclosa en els actes programats en commemoració dels 50 Anys Vil·la Romana TorreLlauder. L’anterior “Els pioners en la recerca arqueològica a Mataró: Marià Ribas i Bertran”, a càrrec de Maria Ribas.

            Amb el títol genèric “El patrimoni arqueològic a Mataró, perspectiva històrica i reflexions de futur” i amb l’exposició dels elements arquitectònics que donen personalitat a l’antiga Iluro i el posterior Mataró -els que s’han preservat i els que malauradament s’han eliminat per desídia o incompetència-, Mariona Gallifa i Agàpit Borràs van fer una exposició acurada i valenta de les possibilitats que encara resten per divulgar el valor històric de la ciutat. Com va remarcar Agàpit Borràs, els notaris i els escriptors escriuen la història i els arquitectes la dibuixen.

            Seguint un escalat valoratiu i fent èmfasi en la significació positiva del fet, es remarcà la incidència a Mataró de tres grans arquitectes en la realització de les seves primeres obres: la presó, d’Elies Rogent;la NauGaudíque resta d’un edifici industrial cooperatiu, d’Antoni Gaudí; el traçat del clavegueram de finals del segle XIX, de Josep Puig i Cadafalch. També es posà accent en altres arquitectures remarcables i la importància del passat romà de la ciutat. A més del capítol lamentable de la destrucció de rellevants monuments: Torre Llauder, Can Xammar, Teatre Clavé…

            Els conferenciants van remarcar l’encert en la creació del Consell del Patrimoni Arquitectònic (1979), el primer Catàleg (1983) i el segon (1999), que han permès treballar amb un pla establer de molta vàlua i que poques ciutats de Catalunya compten.

            Una nombrosa assistència i un seguiment amb molt interès. La presentació fou a càrrec de Joaquim García Roselló, de l’Àrea d’Intervenció Arqueològica del Museu de Mataró.

Deixa un comentari