Amics de ca l'Arenas

DE LA CONFERÈNCIA SOBRE JOAN BAUZÀ I ANTÒNIA GUAÑABENS EL 22 DE NOVEMBRE

Sovint el fet insular de les Illes ens dona la imatge d’un apèndix en forma de racó idíl·lic per a ser visitat i prou. Unes illes en calma, segons Santiago Rusiñol, que convé freqüentar de tant en tant. Doncs no, és una part indestriable de la vida cultural i artística del país; així ens ho ha remarcat el professor de la Universitat de les Illes Balears, Pere Capellà Simó, en la conferència sobre el pintor Joan Bauzà i la seva estreta relació amb la mataronina família Guañabens. Joan Bauzà es casà amb Antònia Guañabens, filla del cèlebre compositor i metge homeòpata Nicolau Guañabens i Giralt.

El professor Pere Capellà feu una extensa exposició sobre la importància i categoria de Joan Bauza, el seu pas per la Real Academia de Bellas Artes San Fernando -quasi imprescindible en la conjuntura de l’època- i l’assimilació als cànons establerts del realisme i l’historicisme, que va executar amb professionalitat i alta qualitat, sent un dels grans mestres reconeguts. Cosa comprovable amb la presentació d’algunes de les obres del fons de l’actual família Guanyabens.

Al Paranimf de la Universitat de Barcelona es troba un quadre de grans dimensions de Joan Bauzà i n’hi ha un altre de característiques semblants al Parlament de Palma de Mallorca. El professor Pere Capellà ens explicà la manera de treballar del mestre Bauzà i la utilització de models matrius que anava alternant en les mes inverossímils representacions, també va incidir sobre la influència decisiva de Barcelona com a trampolí de les noves corrents pictòriques vingudes de París i de pintors catalans com Joaquim Mir en el món artístic de Palma.

La dissertació del professor Pere Capellà Simó ha estat una lliçó sobre l’art de les Illes i la seva vinculació mataronina explicada amb gran amenitat.

Fotografia: Joan Turà

Deixa un comentari