Amics de ca l'Arenas

DE LA CONFERÈNCIA “PILAR ADAN EN EL RECORD DE MARCEL OLM: 50 ANYS JUNTS PELS VIARANYS DE LA MÚSICA”

 

 

 

 

 

 

Fotografia: Joan Turà

El dimecres 17 de maig, ,com un prodigi, hem sentit de nou i se’ns ha fet present l’exquisida soprano mataronina Pilar Adan gràcies a Marcel Olm, amb la qual va compartir llargs anys d’actuació conjunta en innombrables concerts d’arreu de la nostra geografía i en altres països d’Europa. Marcel Olm, pianista i compositor de molta qualitat, va saber donar el to escaient tot rememorant els passatges més significatius del dual peregrinació musical, encomanant emoció sincera al nombrós públic assistent, amb un relat presidit per l’amistat i la música. Olm va saber situar les primeres coincidències en unes sessions organitzades per Joventuts Musicals, el seguiment de les actuacions de la jove cantant com a solista a l’Orfeó Mataroní, la confiança que li diposità Jordi Arenas en la participació destacada a la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, la seva carrera ascendent i la sàvia decisió de la formació d’un reeixit duo de cant i piano que va protagonitzar una llarga i fecunda carrera.

D’entrada les notes de “O mio babbino caro”, de Giacomo Puccini, donaven la justa mesura qualitativa de la veu de la recordada Pilar Adan. Un retrat i un dibuix pirogravat de l’artista Joan Solà acompanyaven la mesa del dissertant i amic Marcel Olm. L’exposició del conferenciant va aconseguir el caliu necessari l la información precisa per transportar els valors artístics i la convivència d’ambdós a l’empara de la música. La veu i l’art de Pilar Adan, segons Marcel Olm, prometia un llarg recorregut que no cristal·litzà, en part, per la senzillesa de la cantant. També especificà la valoració desviada d’algunes de les músiques dissonants d’avui oblidant la melodía, cosa que no quallava segons els criteris d’un i l’altre. Recordà, ja que l’acte es celebrava a la Casa dels germans Arenas, la influent participació de Jordi Arenas en el llançament inicial de la soprano.

L’aforament de la sala polivalent, el soterrani, va resultar insuficient i es va tancar l’accés per manca d’espai. Llastimosament un bon nombre de concurrents es van quedar al carrer. La dificultat auditiva amb el contratemps d’unes avaries en l’internet, va ser el punt negre d’una sessió plena de sentiment i emoció, feta amb una extraordinària delicadesa i precisió per part de Marcel Olm. Familiars, coneguts i admiradors de Pilar Adan en van sortir entusiasmats, fins al punt de demanar una segona audició.

 

Deixa un comentari