Amics de ca l'Arenas

CONFERÈNCIA XAVIER CLAVELL

Clavell 2La conferència “Mataró: genealogia d’una ciutat. Procés de construcció” del dimecres 15 de febrer, a càrrec de Xavier Clavell i Nadal, estudiós coneixedor de les tècniques més avançades en les xarxes de comunicació electrònica, ha representat una lliçó informativa dels nous procediments per mitjà de la tecnologia digital i cap on s’encamina l’estudi de l’ascendència i el parentiu de les persones. Xavier Clavell exposà amb detall l’abast i les possibilitats que se’n deriven en la recopilació de dades dels orígens familiars i generals. Un avanç extraordinari per a l’estudi de la ciència genealògica. El presentà Nicolau Guanyabens, del Museu Arxiu de Santa Maria, remarcant el ventall de possibilitats que hi ha avui quant a la consulta de dades, després d’aplegar-les ordenadament. Gràcies al treball de Clavell, el Museu Arxiu de Santa Maria està fent aquest pas que, no hi ha dubte posarà a l’abast dels estudiosos els llibres sacramentals digitalitzats i així s’evitarà la manipulació directa dels llibres en paper.

Una dissertació sobre tecnologia pot ser un element distanciador, davant un auditori poc entrat en el tema. El conferenciant va superar l’escull dotant la xerrada d’una aproximació entretinguda i atraient, sense deixar de posar l’èmfasi en el què representa la facilitat de consulta en un marc degudament posat al dia mitjançant la digitalització de dades i documents, dels llibres sagramentals i notarials, de defuncions i naixements… proporcionant al consultor un immens camp on arribar molt lluny.

Ho va fer posant a l’abast elements i proves, agraint als predecessors que amb el seus estudis li han facilitat el camí, com per exemple Lluís Adan; remarcant el bon treball fet per Ramon Salicrú amb el buidat de les esqueles de més de 40 anys. Com a exemple féu una exposició cronològica de la família Arenas Clavell i la seva ascendència. Tot un detall. Amb to simpàtic no exempt de d’ironia, va tancar l’acte amb un esquema molt preparat d’on es pot arribar, en aquest cas enllaçant el parentiu amb els reis borbons.Clavell 1

Deixa un comentari