Amics de ca l'Arenas

CONFERÈNCIA SOBRE L’ESDEVENIMENT DE LA IMMERSIÓ AL MAR DE LES SANTES, OBRA DE JAUME ARENAS, L’ANY 1955

Seguint la programació de la commemoració del centenari del naixement de Jaume Arenas, el dimecres 19 de setembre Nicolau Guanyabens, historiador i director del Museu Arxiu de Santa Maria, va fer la conferència Les Santes al mar, 1955. De la campanya pro-plom a la garbinada, a Ca l’Arenas Centre d’art del Museu de Mataró.

A partir d’un treball que publicat a la XXV Sessió d’Estudis Mataronins del Museu Arxiu de Santa Maria, l’any 2008, Nicolau Guanyabens oferí una descripció detallada del que va representar la mobilització multitudinària que es va fer el 28 de juliol de l’any 1955, que va emular amb participació ciutadana la d’uns anys abans, el 1948, en motiu del centenari del primer ferrocarril de la península.

El conferenciant va descriure amb encert les condicions, econòmiques, socials i culturals, que es donaven en aquells temps de llarga precarietat en un Mataró de poc més de trenta mil habitants. I, un cop situats, remarcà la bona disposició del poble a participar en l’esdeveniment.

L’entrada del CRIS (Centro de Recuperación e Investigaciones submarinas) de la mà de Josep Maria Diamant i uns quants joves més, apassionats per la pesca submarina -Mataró la primera delegació fora Barcelona- i l’amistat que l’unia a Jaume Arenas, va ser la circumstància adient per emprendre el projecte d’esculpir unes Santes per introduir-les al fons marí, a les roques del Nin Armat. Les institucions i entitats mataronines vam fer-hi costat des del primer moment, conjuntament amb el CRIS de Barcelona i fins i tot un patruller de l’armada espanyola, RR-10.

Els organitzadors, però, no van preveure l’arribada d’una forta garbinada que alterà la normalitat dels actes i ocasionà innombrables anècdotes que amb el temps han estat descrites amb irònic humor. De tot plegat, Nicolau Guanyabens, n’ha fet un compendi ben preparat i carregat de simpatia. Els assistents ho van agrair amb un fort i llarg aplaudiment.

Fotografia conferenciant: Joan Turà

Fotografia benedicció: Santi Carreras Sajaloli

Deixa un comentari