Amics de ca l'Arenas

TERENCI THOS I CODINA: LA RENAIXENÇA EN XARXA

Organitzada per l’Associació Amics de Ca l’Arenas, Jaume Vellevehí i Altimira, el dijous 14 de febrer, donà una conferència sobre l’aportació de Terenci Thos i Codina i un grup de mataronins al moviment dela Renaixençacatalana. El conferenciant es va acompanyar d’una acurada projecció amb dades i referències, escrites i fotografiques, sobre l’impuls romàntic que a la meitat del segle XIX donà forma i contingut a la recuperació literària de la llengua catalana. Centrà l’exposició amb la citació dels focus més importants del moviment, generadors dels Jocs Florals i del redreçament lingüístic que es va posar en marxa en aquells anys, Vic i Barcelona. Va reivindicar, també, que no s’ha considerat prou l’aportació que en aquest context va fer Mataró, amb els germans Thos i Codina i altres il·lustre mataronins, alguns professors del col·legi de Valldemia. Paradoxalment col·legi elitista i castellanitzant.

Jaume Vellvehí, que amb un exhaustiu treball sobre Terenci Thos i Codina obtingué el Premi Iluro l’any 2002, va remarcar la relació de la Renaixençacatalana amb el Felibre provençal, encapçalat per Frederic Mistral amb el seu poema Mireio. Un dels  primers intents de traducció al català de l’emblemàtic poema va ser la dels germans Silvi i Terenci Thos i Codina.

Jaume Vellvehí va comentar amb molt d’encert l’origen de recuperació de la llengua catalana i les seves derivacions actuals, que han estat oposades amb positiu a la l’evolució limitada del provençal (occità). Aquest tema va ser tractat molt animadament en un participatiu col·loqui.

Deixa un comentari