Amics de ca l'Arenas

Una petita festa ferroviària

???????????????????????????????La conferència del dia 8 d’octubre, “Els romàntics del tren”, va ser això, una petita festa ferroviària. El senyor Xavier Nubiola de Castellarnau, es va presentar com una persona dedicada a l’estudi de la històrioia de l’enginy damunt rails que va revolucionar el segle XIX i que encara avui enllaça pobles i ciutats d’una manera sòlida i universal. Xavier Nubiola és declarà com a romàntic del tren, afirmació que era compartida per un bon nombre d’assistents a la sala.

El conferenciant incidí en el què representà per la ciutat de Mataró l’espectacular avenç modernitzador, mirat amb prevenció per uns o com un cataclisme diabòlic els més pessimistes, fins al punt que s’arribà a fer testament abans de fer el primer viatge. Els avantages, però, van ser tan notoris – del desplaçament amb cotxes de cavalls amb un reduït nombre de passatgers al trajecte amb vagons de molta capaciatat arrossegats per una màquina de vapor, va ser un avenç innegable-. Vagons de primera, de segona i de tercera, segons la capacitat pecuniària dels viatgers; els més assequibles econòmicament del tot descoberts, els anomenaren banyeres, els de segona classe amb finestres sense vidres i els de primera ben confortables.

Xavier Nubiola va remarcar la importància de Miquel Biada en emprendre l’obra del ferrocarril de Barcelona a Mataró, l’any 1848, i la disconformitat per part de les autoritats de l’estat central per acceptar l’esdeveniment com el primer ferrocarril de la península, fet que encara quedava a l’aire cent anys després. Una conferència acompanyada d’una projecció molt preparada i uns comentaris sucosos, sense detriment dels coneixements tècnics i històrics de l’enginyer senyor Nubiola.

Una nota a afegir: la bona disposició del senyor Jordi Dòria i Estrany d’aportar el magnífic oli de l’estació de Mataró, de l’artista Rafael Estrany, per presidir la conferència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Solve : *
19 + 9 =