Amics de ca l'Arenas

L’ESCOLAPI JOAN ROIG

???????????????????????????????El pare Joan Florensa, director de l’Arxiu provincial  de l’Escola Pia de Catalunya, el dijous 18 de febrer, disertà sobre la vida i obra de Joan Roig Riasol (Balaguer 1881- Mataró 1950), pedagog i músic que exercí a l’Escola Pia de Santa Anna de Mataró, durant la Segona República i en el període de postguerra (1939-1950). Joan Florensa presentà el biografiat com a mestre innovador i defensor de la catalanitat amb una trajectòria molt centrada en la promoció de les noves formules d’ensenyament que s’encetaven amb l’escola nova de la pedagogia activa. Iniciatives com la creació de lOrfeó Balaguerí, l’ensenyament de l’agricultura a l’escola, la formació de grups dels “Pomells de Joventut”… són exemples de la iniciativa del jove Joan Roig. Acompanyat d’una forta espiritualitat com a premissa.

Centrant-se en el període de postguerra a Mataró (1939-1950) el conferenciant posà incidència en l’aportació musical del pare Roig mitjançant l’escolania de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, la participació en el cenacle El Gremi de les Belles Arts a la casa dels Arenas i la seva influència cabdal en la formació del COR (Cavallers de l’Orde del Retrobament), un grup amb voluntat de promoure la catalanitat, l’espiritualitat, la bondat i la bellesa.

El pare Florensa va fer l’exposició precisa i completa d’un religiós d’una sensibilitat exquisida, que es va implicar en preservar els valors pedagògics, espirituals i artístics en uns moments molt difícils. Es tancà l’acte amb unes lectures per part de Josep Maria Cusachs referents al personatge ( un text de Josep Reniu, una poesia de Josep Punsola i una altra del mateix pare Roig).

???????????????????????????????

Deixa un comentari