Amics de ca l'Arenas

L’arquitecte Josep Goday i Casals reivindicat

El dijous 14 de setembre, a la Sala d’Actes de Can Palauet, l’Associació Amics de Ca l’Arenas presentà Joaquim Graupera, Doctor en història de l’art, perquè ens parlés de l’arquitecte mataroní Josep Goday i Casals, des de la continuada relació que va mantenir amb Josep Puig i Cadafalch i la fructuosa actuació d’ambdós eminents personatges. Aquest acte ha estat dins l’any Puig i Cadafalch (150 aniversari del seu naixement i 100 anys com a President de la Mancomunitat de Catalunya).

Una conferència que Joaquim Graupera va saber presentar amb precisió i afinat relat, donant compte i posant èmfasi en la trajectòria professional de Josep Goday i l’estreta relació amb Josep Puig i Cadafalch; com a deixeble, com a arquitecte i en la col·laboració històrico-arqueològica. Tot un seguit de dates i dades que van confirmar la importància de l’obra realitzada. Explicada amb detall, resultant d’un acurat estudi del personatge i de l’ entorn, tractat amb un reportatge visual ben muntat i documentat.

Entre altres obres, Josep Goday, el 1911 projectà la remodelació i ampliació de l’edifici del col·legi de Valldemia de Mataró, entre 1917 i 1923 edificà els grups escolars, d’influència noucentista, de Baixeras, Lluís Vives, Pere Vila, Ramon Llull, Milà Fontanals i Lluïsa Cura. El 1928 l’edifici de Correus de Barcelona, el 1929 un Pavelló per a l’Exposició Internacional de Barcelona… També, en col·laboració amb Puig i Cadafalch i Antoni de Falguera es publicà L’arquitectura romànica a Catalunya (1909-1919), un estudi exhaustiu i encara vigent pels estudiosos del romànic català.

Una conferència, la de Joaquim Graupera, que posà en valor l’obra de l’arquitecte mataroní i va motivar la suggerència de sol·licitar la inclusió de Josep Goday en la Galeria de mataronins il·lustres. L’Associació Amics de Ca l’Arenas es va comprometre a fer-hi els passos pertinents.

Deixa un comentari