Amics de ca l'Arenas

La música d’Els Pastorets de Mataró analitzada per Jordi Lluch

lluc-1La conferència de Jordi Lluch i Arenas, el dijous 22 de desembre, sobre la singularitat de la música d’Els Pastorets de Mataró, va ser una ocasió immillorable per a conèixer amb detall la història musical del tradicional espectacle nadalenc de la Sala Cabanyes. Jordi Lluch, amb reconeguda preparació i coneixements, ens va oferir una visió acurada de la participació dels diversos professors, que han anat col·laborant en la composició de la música en els cent anys de representació de L’Estel de Natzaret a Mataró.

La dissertació s’acompanyà de projecció i motius musicals que induïen a considerar els cants i l’orquestració, fonamentats amb músiques conegudes de cada època. El vals, el pasdoble, les seguidilles… i el cant popular, són referents bàsics que van servir per adequar-los a cadascuna de les escenes a representar. Fins i tot, Jordi Lluch, ens féu notar que entre l’amalgama de sintonies hi ha passatges agosarats que recorden la música trepidant de Wagner o el cant gregorià.

L’atractiu de la música d’Els Pastorets, és l’orquestració de melodies que gaudeixen o han gaudit d’un ampli consens popular, aconseguida amb encert i delicadesa. Dels professors que hi han passat (Miquel Ferrer, Joan Fargas, Josep Molé, Felip Vilaró i Enric Torra) Jordi lluch ens informà que avui no s’interpreta música dels mossens Molé i Fargas. La de Miquel Ferrer, Felip Vilaró i Enric Torra és de la que s’executa als actuals Pastorets i que sota la direcció d’Enric Torra es composaren la majoria de les orquestracions que avui escoltem.

La conferència ha estat un simpàtic prolegomen de les festes nadalenques.

Deixa un comentari